Friday, January 2, 2009

Church of Rauma / Iglesia de Rauma / L'église de Rauma / Rauman kirkko

In English:

Church of Rauma (The church of the Holy Cross).

This stone church was built in the 1500th century. Earlier it was a monastery church by Fransican friars. Capacity of church is for 800 persons. On the walls there are nice paintings. Note also painted curtains, although they look so alive.

The bell tower is from 1816 and it was repaired in 1968 after the fire. The pulpit is made in Germany and it is very beautiful and is decorated with wooden statues.

Also in this church there is very nice Votive ship (sailing ship model).

En español:

La iglesia de Rauma (la Iglesia de la Cruz Santa).

Esta iglesia de piedra fue construida en el siglo 1500. Antes fue una iglesia monástica por frailes de Fransican. La capacidad de la iglesia es para 800 personas. En las paredes hay pinturas agradables. Note cortinas también pintadas, aunque ellos miren tan vivo.

El campanario es de 1816 y fue reparado en 1968 después del fuego. El púlpito es hecho en Alemania y es muy hermoso y es decorado con estatuas de madera.

También en esta iglesia hay un buque Votivo muy agradable (modelo de un barco de vela).

En français:

L'église de Rauma (l'Eglise de la Croix Sainte).

Cette église en pierre a été incorporée le siècle 1500. Plus tôt c'était une église de monastère par les frères de Fransican. La capacité d'église est pour 800 personnes. Sur les murs il y a des tableaux agréables. Notez aussi rideaux peints, bien qu'ils paraissent si vivants.

Le clocher est de 1816 et il a été réparé dans 1968 après le feu. La chaire est faite en Allemagne et c'est très bel et est décorée avec les statues en bois.

Aussi dans cette église il y a une bateau Votif très agréable (bateau à voiles).

Suomeksi:

Rauman kirkko (Pyhän Ristin kirkko).

Rauman kivikirkko on rakennettu 1400 luvulla. Alun perin tämä kirkko oli rakennettu luostarin kirkoksi. Kas fransiskaaniveljesten järjestö rakensi alueelle luostarin.

Luostari lakkautettiin uskonpuhdistuksen yhteydessä vuonna 1538 ja samalla fransiskaaniveljeskunta sai lähtöpassit seudulta. Pyhän Ristin kirkko muutettiin luterilaiseksi kirkoksi vuonna 1640. Kirkkoon mahtuu 800 henkeä eli aika iso nykymittapuun mukaankin. Kirkko on nimetty Pyhälle Ristille.

Sisältä kirkko on hieno. Seiniltä löytyy mm. upeita vaakunoita. Saarnastuoli on valmistettu Saksassa ja sitä peittää pyhimysten ja apostolien veistoksia. Nämä ovat varsinaisia puunveistotaiteen helmiä. Samoin lasimaalaukset ovat kerrassaan upeita. Seinille on maalattu kuvia ja mistä itse pidän on maalatut verhot. Siis ne maalatut verhot näyttävät ihan oikeilta. Tyyli ei ole Suomessa ainutlaatuinen, mutta se, että seinillä on maalattuja verhoja, on hieno ajatus yleensä. Löytyypä kirkosta kaunis Votiivi-laiva myös.

Kellotorni on rakennettu vuonna 1816. Sen yläosa on korjattu vuonna 1968 palon jälkeen. Valkoiseksi kalkittu kellotornin yläosa on palvellut myös merenkulkijoita. Ulkopuolella oleva patsas esittää pyhää Fransiskusta. Kaiken kaikkiaan Rauman kirkko on vierailun väärtti.

12 comments:

Tilda said...

olet kuvannut todella monta kirkkoa! milloin aloitit niiden kuvaamisen? mistä innostus alkoi?

Carrizo said...

Hei A.

Kiitokset siitä, kun esitit kysymyksen.

Onhan niitä kuvattu todella. Ensimmäiset kirkkokuvat otin vuonna 2005 eli kuvattu on noin kolme vuotta. Innostus alkoi kummallisesta tapahtumasta. Kas minulla on useita kotisivuja monella kielellä eli omat kotisivut, puutarhasivut ja autosivut ja eräänä päivänä sain postia Costa Ricasta ja siellä eräs herra, kiitteli ranskankielisen puutarhasivujeni kuvia. Hän kertoi valokuvausharrastuksestaan ja mainitsi silloin vuonna 2005 kuvanneensa jo Costa Rican kirkkoja yhteensä yli 900 kappaletta.

Hän kysyi, että voisinko kuvata hänelle Suomen kirkkoja. No, silloin tuo pyyntö tuntui oudolta ja mietin yön yli asiaa. Kerroin, että kyllähän se käy, kun hän kuvaa minulle nähtävyyksiä maastaan. Näin tapahtui ja olimme toista vuotta kirjeenvaihdossa ja tietysti valokuvien vaihdossa. Vaan aika ”kypsytti” sitten liian tiiviin kirjeenvaihdon ja niin se jäi.

Minulle jäi tuo kirkkojen kuvaaminen. Samalla huomasin, että Suomessa on kaikennäköistä kummallista ja aloin kuvata myös muutakin kuin kirkkoja. Tätä rataa on nyt sitten menty ja aion jatkaa harrastusta. Se on todellinen harrastus, sillä kun lähden kuvausmatkoille, niin siinä vierähtää usein 12-14 tuntia ja ajokilometrejä tulee aina 650 saakka. Talvella se on paljon, sillä pimeys on oma ongelmansa. Loma-automatkat Suomessa suunnittelen tarkoin sellaisten seutujen kautta, joissa en ole kuvannut. Viime kesänä vietin Pohjanmaalla kaksi yötä ja kiersin sitä ristiin rastiin. Vaan ei ehdi kerralla kaikkea.

Suomessa kirkkojen kuvaaminen on periaatteessa vaikeaa. No, miksi on? Kas kun kesällä puut lehtineen peittävät kirkon, mutta tiekirkot ovat kyllä sitten auki. Sydäntalvella ei voi paljoa kuvata, kun päivä on lyhyt. Keväällä ja syksyllä on hieno kuvata, mutta kirkot ovat kiinni. Joskus käy hyvä tuuri, kun näkee talonmiehen pihalla, joka laskee kirkkoon hetkeksi. Silloin ongelmana on valo ja sen riittävyys. Vaan saahan niistä kyllä aina jotain.

Kuvia otan jokaisesta kirkosta aina 15-50 kappaletta. Eli suurimmat määrät aina silloin kun pääsen sisälle kuvaamaan. Henkilökunta on pääsääntöisesti ystävällistä. Ainoastaan kerran minulta on evätty kirkkoon pääsy. En sano missä ja milloin, mutta niinkin voi tapahtua. Kaikista herttaisin henkilö on löytynyt Artjärven kirkosta. Vaan ovat kirkkoherrat ja niiden sijaiset, sekä talonmiehet todella ystävällisiä ja monesti syntyy mielenkiintoisia keskusteluja. Ne ovat sitä parasta antia eli tavata ihmisiä, jutella heidän kanssaan ja nauttia autoilusta, kun etsin kirkkoja. Siis etsin. Joskus kirkot ovat todella ”piilossa” ja niiden perään saa kysellä. Nykyjään sanonta kirkko keskellä kylää ei pidä paikkansa ja se juuri tekee asiasta joskus vaikean.

Ehkä tämä pienimuotoinen vastaukseni raotti tätä ”outoa” harrastustani. Mikäli olet käynyt videosivuillani, niin siellä on 15 kirkkovideota. Jokaisessa videossa on 20 kirkkoa ja kustakin neljä kuvaa. Eli yhdessä videossa on 80 kuvaa tekstin kera.

Tilda said...

Hienoa että teet tätä blogia, blogisi on kiinnostava ja myöskin hyödyllinen. Kiitos kun olet laittanut kuvat tänne meidänkin muidenkin katseltaviksi. Ja turvallisia kilometrejä sinulle kuvausmatkoillesi.

Carrizo said...

Kiitos A.

Kiitos myös siitä, että mainitsit turvalliset kilometrit.

Pari kertaa on ollut lähellä ojaanajo liukkaalla, vaikka vauhtia vähän. Kerran hilkulla hirven kanssa törmäys.

Olen onnellinen, että annoit palautetta. Kiitos siitä.

Anonymous said...

Hienoja kirkkoja olet kuvannut ja hyvällä kameralla! Olit käynyt Sinisiä hetkiä sivullani Hollolan kirkkoa kommentoimassa ja ajattelin tulla vastavierailulle!

Carrizo said...

Hei Sisko.

Kiitos vastakäynnistä täällä. Ihastutti nuo kuvasi ja se Hollolan kirkko kun on niin komea.

Pakkasterveisin.

William Alexander López said...

Hola Carrizo, estuve unos días de vacaciones pero ya estoy de regreso, quiero desearte que tengas un buen año 2009 lleno de mucha bendición para ti y tu familia.

Un Fuerte Abrazo

Carrizo said...

Hola William.

¡Que bueno al pasar vacacións! Lo espero que toda ha pasado bien.

Vicente B said...

Hola Carrizo

Feliz año nuevo!!!.

Me imagino que en Finlandia la religion principal es la Luterana. Pero veo que las iglesias de Finlandia como la que vemos aquí, está bastante adornada. Las iglesias luteranas que he visitado en Alemania tienen mucha menos decoración...!!!

Las fotos como siempre estupendas!!!. Muchas gracias por compartir cosas de tu pais, que espero algun dia poder visitar.
Kiitos. Terve!!!.

Carrizo said...

Hola Vicente.

¡Hablas finés muy bien!

Bueno, nuestra religion pricipal es la Luterana, eso es la verdad. Las decoraciónes varian mucho y eso dependiente de la riqueza de la parroquia. En el campo hay muchas parroquias pobres, pero allí mucha la gente son muy devotas y visiten a la iglesias cada Domingo. Eso lo he observado al visitar y sacando iglesias en mi tierra duante tres y media años.

Un abrazo.

Anonymous said...

nice building

Carrizo said...

Hi wowgold.

Thank You visiting and leaving nice comment concerning this nice church.

About Me

My photo
My hobby is photographing churches and other things in Finland. History of our churches starts about from 13th century. There are some specialities in our churches. Such are separated bell towers and carved wooden beggars outside churches. I am living in southern part of Finland about 50 kilometres / 35 miles north of Helsinki (capital of Finland). My other hobbies are South American popular music as Cumbias having them few hundreds records. Also gardening is one of my hobbies. I have been working all my life for our national air line company Finnair and now I am retired from my job. Languages are my hobbies also in that way, that at this moment I have been learning Spanish by reading Spanish books. Earlier I was reading French Sci-Fi books during 32 years. I am in good physical shape due to that I am daily walking much and eating healthful food. Also fast cars are my hobbies. I have car with 280 hp. It is a dream car for me. I hope that You enjoy my photos and make Your comments.

Visitors

eXTReMe Tracker